20 Ιαν 2009

Νέα πρόταση για την εισαγωγή στα ΑΕΙ

Στα Νέα σήμερα υπάρχει δημοσίευμα που παρουσιάζει το Υπουργείο Παιδείας να σκέφτεται να κάνει ολοήμερο Λύκειο στο οποίο θα περιληφθεί το προπαρασκευαστικό έτος για το Πανεπιστήμιο. Συγκεκριμένα στη Β΄και Γ΄ Λυκείου οι μαθητές θα παρακολουθούν μαθήματα πρωί και απόγευμα. Τα απογευματινά μαθήματα θα αποτελούν ουσιαστικά το προπαρασκευαστικό έτος. Η πρόταση αυτή παρουσιάζει ένα και μόνο θετικό σημείο: θα αποτελέσει την ταφόπλακα των φροντιστηρίων. Αλλά τα μειονεκτήματά της είναι σαφώς περισσότερα. Πρώτα πρώτα θα απαξιώσει το Λύκειο ακόμη περισσότερο, καθώς οι μαθητές θα ενδιαφέρονται μόνο για τα μαθήματα του προπαρασκευαστικού έτους, ενώ τα μαθήματα του κανονικού Λυκείου θα αποτελούν "την ώρα του παιδιού". Καλύτερο θα είναι, αν προκριθεί ένα τέτοιο σύστημα, να καταργηθεί τελείως η Γ΄ Λυκείου και να μεταβληθεί σε προπαρασκευαστικό έτος. Η πρόταση αυτή θεωρούμε πως δεν μπορεί σοβαρά να υποστηριχθεί από κανέναν που διαθέτει έστω και ελάχιστη εμπειρία από τη σημερινή κατάσταση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.



blog tou fititi: Το γεγονός ότι με μια τέτοια κίνηση θα καταργηθούν τα φροντιστήρια, ή θα μειωθεί η πελατεία τους, καθώς είναι επιχειρήσεις, σίγουρα αποτελεί ένα θετικό στοιχείο αλλά όχι από την πλευρά της οικονομίας αφού τα φροντιστήρια έχουν καθιερωθεί πλέον ως οικονομικός κλάδος ενώ η παραοικονομία που υπάρχει κυρίως από τα ιδιαίτερα μαθήματα γίνεται χωρίς ενδοιασμούς αφού υπάρχει αδυναμία στο να προσληφθούν όλοι οι απόφοιτοι ως καθηγητές στις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Επειδή ως φοιτητές και μεις περάσαμε από το λυκειακό στάδιο και γνωρίζουμε, σας κάνουμε κατανοητό πως η έννοια του λυκείου είναι εδώ και χρόνια απαξιωμένη, αφού πολλές από τις γνώσεις που παρέχονται δεν είναι ουσιαστικές, πολλοί καθηγητές δεν ταυτίζονται με το επάγγελμα/λειτούργημα τους και τέλος οι μαθητές διαβάζουν για τα φροντιστήρια και όχι το σχολείο αφού πολλές φορές δεν παρέχονται τα απαραίτητα εφόδια για τον απώτερο σκοπό που είναι ένας καλός βαθμός πρόσβασης. Τέλος ο μαθητής ασχολείται με τα βασικά μαθήματα, τα οποία θα δώσει πανελλήνιες χωρίς να παίρνει ουσιαστική μόρφωση για άλλα ποιο ενδιαφέροντα ζητήματα.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

η προταση ειναι ξαναζεσταμενο φαγητο: το παλαι ποτε "μεταλυκειακο"!

η κυβερνηση δεν εχει ουτε οραμα, ουτε προγραμμα! προσπαθει με επικοινωνιακα τρυκ να ανακατεψει τη σουπα και να μεταστρεψει το κλιμα της κοινης γνωμης!

η εκπαιδευση και η παιδεια θα την πληρωσουν παλι!!!

αλλα τα περιθωρια εχουν προ πολλου εξαντληθει.......


ας καταργηθει το λυκειο να τελειωνουμε

κι ας μπαινουν ολοι οπου γουσταρουν να ησυχασουμε

κι ας πληρωνουν και διδακτρα να δουλεψει το συστημα

και παπαλα! καλα κρασια!