29 Ιαν 2009

Οικονομικά μέτρα υπέρ του περιβάλλοντος

Σε μια περίοδο που ο κόσμος συγκλονίζεται από την οικονομική κρίση και οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά τα περιβαλλοντικά προβλήματα που εντοπίζονται ανά τον πλανήτη, ένας καλός οιωνός είναι πάντα ευπρόσδεκτος. Επί της προκειμένης, πρόκειται για τις δηλώσεις του Ίβο ντε Μποέρ, γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για περιβαλλοντικά θέματα: σύμφωνα με τα λεγόμενά του στη συνάντηση Globe International, που έλαβε χώρα στο Λονδίνο, παρατηρείται μια αύξηση των σχεδίων οικονομικής βοήθειας από τις κυβερνήσεις παγκοσμίως όσον αφορά προγράμματα ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και βελτίωσης των μέσων μαζικής μεταφοράς.
Χαρακτηριστικά αυτής της τάσης, κατά τον ντε Μποέρ, είναι το κινεζικό σχέδιο που ανακοινώθηκε το Νοέμβριο, ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για τη «βελτίωση του περιβάλλοντος» (όπως ανακοίνωσαν οι κινεζικές αρχές), καθώς και οι προσπάθειες του νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, για λήψη μέτρων υπέρ του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η οικονομική κρίση ήταν απλά ένας καταλύτης για τη λήψη τέτοιων μέτρων, μια και υπογράμμισε τις ανεπάρκειες του υπάρχοντος οικονομικού/καταναλωτικού συστήματος. Τις απόψεις του ντε Μποέρ υποστήριξαν και κυβερνητικά στελέχη από άλλες χώρες, με αρκετά να κάνουν έκκληση για πιο τολμηρά μέτρα: «Η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη σε έναν πλανήτη με περιορισμένες πλουτοπαραγωγικές πηγές δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον.
Είναι απαραίτητη μια αναδιαμόρφωση των οικονομιών, η οποία δε θα σημαίνει μείωση του ρυθμού ανάπτυξης, αλλά ότι η ανάπτυξη θα επιτυγχάνεται διαφορετικά», όπως δήλωσε ο Έμπερχαρντ φον Κέρμπερ, πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης- think tank, Club of Rome, που πραγματεύεται περιβαλλοντικά θέματα. Οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων που συμμετείχαν ανανέωσαν το ραντεβού τους για το Δεκέμβρη του 2009, και τη συνάντηση στην Κοπεγχάγη, όπου αναμένεται να υπογραφούν σχέδια και συμφωνίες όσον αφορά περιβαλλοντικά θέματα σε διεθνές επίπεδο.

blueplanet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: