25 Ιαν 2009

Ψηφίστε στην νέα ασφαλή διαδικτυακή δημοσκόπηση του paideia-gr για το Πανε

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ αλλά και ΛΑΟΣ φαίνεται ότι συμφωνούν στο διάλογο για την Παιδεία (αν και με μερικές διαφορές ο καθένας) σύμφωνα με τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή, αλλά και σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των περισσότερων σημερινών εφημερίδων (Βήμα, Ε.Τ, Νέα κ.λ.π.).

Παρακάτω αναφέρουμε τα κυριότερα σημεία των ομιλιών των αρχηγών των κομμάτων και μερικά σχόλια δικά μας (σε διαφορετικό κείμενο από την είδηση).


Ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής άνοιξε τη συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών (που προκάλεσε ο ίδιος με αίτημά του κατά τη διάρκεια τω γιορτών) με αναφορά στην σημερινή οικονομική κρίση, εξ' αιτίας της οποίας έχει καθυστερήσει η αύξηση της χρηματοδότησης για την παιδεία όπως είπε. Ζήτησε συγνώμη που η κυβέρνησή του δεν κατάφερε να εκπληρώσει την υπόσχεση της για την χρηματοδότηση 5% επί του ΑΕΠ για την Παιδεία, επικέντρωσε ωστόσο στις αλλαγές που δρομολογούνται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (εισαγωγή σε ΑΕΙ – ΤΕΙ).
«Με το σημερινό σύστημα η πορεία του μαθητή καθορίζεται από

λίγες ημέρες εξετάσεων, το Λύκειο λειτουργεί ως εξεταστικό φροντιστήριο προσφέροντας εξοντωτική πίεση στο μαθητή και καθιστώντας πολυτέλεια τον ελεύθερο χρόνο, καταβάλλονται δυσβάστακτα ποσά στην παραπαιδεία»...
Ως εκ τούτου, πρότεινε τη σύσταση «πολιτικής επιτροπής υψηλού επιπέδου», με τη συμμετοχή βουλευτών που θα ορίσουν οι πολιτικοί αρχηγοί, η οποία σε συνεργασία με τον υπουργό Παιδείας θα αναζητήσει τις καλύτερες λύσεις.

Αναφερόμενος στο θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου «από ομάδες που μετατρέπουν τα πανεπιστήμια σε καταφύγια μετά από εγκληματικές πράξεις» και στις καταλήψεις στα σχολεία όπου δρουν «εξωσχολικά στοιχεία», ο πρωθυπουργός ζήτησε συναίνεση στην καταπολέμησή τους, με τη φράση «η βία δεν πάει άλλο».
Πρότεινε επίσης ομάδα εργασίας να αντλήσει (αξιοποιώντας και το Διαδίκτυο) τις απόψεις ολόκληρης της εκπαιδευτικής κοινότητας, ολόκληρης της κοινωνίας.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

paideia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: