8 Φεβ 2009

Η κα. Διαμαντοπούλου επιμένει...

Η κα. Διαμαντοπούλου, υπεύθυνη Παιδείας του ΠΑΣΟΚ και έτσι άμεσα εμπλεκόμενη στο διάλογο για την Παιδεία, σε ομιλία της στην "Ένωση Γυναικών Κομοτηνής" στις 2 Μαρτίου 2008, η οποία βρίσκεται αναρτημένη και στην προσωπική της ιστοσελίδα, επιμένει στις παλαιότερες απόψεις της για καθιέρωση της αγγλικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας στην Ελλάδα. Διερωτώμεθα λοιπόν ο κ. Παπανδρέου, πιθανός αυριανός πρωθυπουργός, γνωρίζει αυτή την επιμονή της και αν ναι, μήπως αυτή αποτελεί θέση του ΠΑΣΟΚ για την Παιδεία; Αυτό νομίζουμε πως είναι πολύ σημαντικό, είτε κανείς είναι υπέρ, είτε είναι κατά, και το ΠΑΣΟΚ πρέπει να το δηλώσει με αφορμή τον εθνικό διάλογο για την Παιδεία.

Η υιοθέτηση δεύτερης επίσημης γλώσσας σημαίνει πως κάθε πολίτης θα έχει δικαίωμα να συναλλάσσεται με το δημόσιο σε οποιαδήποτε από τις δύο επίσημες γλώσσες επιθυμεί. Έτσι, στην ουσία ανοίγει ο δρόμος για την οριστική κατάργηση της ελληνικής γλώσσας, όχι δια της απαγόρευσης, αλλά δια της αχρησίας. Αυτό μπορεί να είναι και το καλύτερο, αλλά διερωτώμεθα γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν το προτείνει ανοιχτά· εκτός και αν η κα. Διαμαντοπούλου εννοεί κάτι άλλο με τον όρο "επίσημη γλώσσα", οπότε τόσο η ίδια όσο και το ΠΑΣΟΚ οφείλουν -νομίζουμε- να το ξεκαθαρίσουν.

Για να μην θεωρηθεί ότι αδικούμε την κα. Διαμαντοπούλου παραθέτουμε ολόκληρο το απόσπασμα από την πολύ ευρύτερη ομιλία της, η οποία υπάρχει στην ιστοσελίδα της (εδώ το πλήρες κείμενο):

"Η ποιότητα, λοιπόν, είναι βασικό στοιχείο που διαφοροποιεί από το φύλο, τη φυλή, την ηλικία, τον τόπο διαμονής. Η ποιότητα σήμερα, πριν από λίγα χρόνια είχα πει, θα το θυμάστε πολλοί, ότι πιστεύω ότι η δεύτερη επίσημη γλώσσα στο ελληνικό κράτος θα έπρεπε να είναι η αγγλική εξηγώντας, ότι πρέπει να είναι στην εκπαίδευση η γλώσσα αυτή με τρόπο, ώστε να υπάρχει επάρκεια βγαίνοντας από το σχολείο. Επάρκεια όχι να μπορείς να πεις δυο κουβέντες, επάρκεια να μπορείς να δουλέψεις, να γράψεις, να συμμετέχεις.

Τότε πήρα 2.500 υβριστικές περίπου επιγραφές και άρθρα. Ποια είναι η πραγματικότητα σήμερα την οποία αρνούμαστε να δούμε; Ότι βεβαίως υπάρχουν παιδιά που τελειώνοντας το σχολείο ξέρουν άριστα την αγγλική γλώσσα, η οποία είναι σήμερα η βάση του εμπορίου, η βάση της έρευνας, η βάση της πολιτικής, η βάση της ψυχαγωγίας. Ποιοι είναι αυτοί σήμερα;
Τα παιδιά που τελειώνουν τα κολέγια, τα παιδιά που τελειώνουν τα ιδιωτικά σχολεία, που κάνουν τα μισά μαθήματά τους στα αγγλικά. Αυτά τα παιδιά δεν έχουν πρόβλημα με τα ελληνικά τους, μια χαρά είναι τα ελληνικά τους, αλλά έχουν διαφορετικά προσόντα στα 18 τους χρόνια.
Εάν γυρίσετε που πιάνετε όλοι με τη NOVA το βράδυ, θα δείτε, ότι η Γαλλία προσπαθεί να ανταγωνιστεί το BBC και το CNN μιλώντας αγγλικά. Οι Γάλλοι έχουν ειδήσεις στα αγγλικά. Το Αλ Τζαζίρα, οι Άραβες οι οποίοι ο βασικός εχθρός τους είναι οι Αμερικάνοι έχουν ειδήσεις, ένα κανάλι που εκπέμπει 24 ώρες στα αγγλικά. Γιατί; Γιατί είναι η γλώσσα της εποχής, Στο Βυζάντιο ήταν τα ελληνικά. Στη ρωμαϊκή εποχή ήταν τα ρωμαϊκά. Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα ήταν τα Γαλλικά".

paideia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: