15 Φεβ 2009

Νέα οχήματα με ηλεκτρικό κινητήρα.

Μια σχετικά νέα εταιρεία στην Αμερική με την επωνυμία Tesla (από τον γνωστό μεγάλο Γιουγκοσλάβο Φυσικό που δυστυχώς οι περισσότεροι τον ξέρουν μόνο από τις εκπομπές του Λιακόπουλου και του Χαρδαβέλα) παρουσίασε τα νέα της μοντέλα με καθαρά ηλεκτρικό κινητήρα. Στα μοντέλα εκτός από την έκδοση "sedan" περιέχεται και μια έκδοση "roadster" (Δείτε τη φωτογραφία)....
Τα μοντέλα έχουν αξιόλογα χαρακτηριστικά (όχι βέβαια πλήρως συγκρίσιμα με αντίστοιχα μοντέλα που δουλεύουν με πετρελαιοκινητήρες)..... Η έκδοση roadster για παράδειγμα έχει, σύμφωνα πάντα με την εταιρεία, αυτονομία ανω των 240 μιλίων με μια μόνο φόρτιση, ισχύ 248 hp και επιτάχυνση από 0 σε 60 mph σε 3.9 secs. Είναι αλήθεια ότι η Tesla εξώθησε την τεχνολογία ηλεκτρικών κινητήρων στα όρια. Δυστυχώς βέβαια, όπως και τα περισσότερα μοντέλα που βασίζονται σε ηλεκτρικό κινητήρα η τιμές τους είναι λίγο τσιμπημένες. Η εταιρεία μάλιστα λέγεται ότι αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, αλλά δέχθηκε πριν λίγες μέρες μια γερή επιχορήγηση από την αμερικανική κυβέρνηση.
Εμείς να ευχηθούμε να συνεχιστεί η προσπάθεια κατασκευής οχημάτων με ηλεκτρικό κινητήρα. Ελπίζουμε κάποια μέρα η τεχνολογία αυτή να αντικαταστήσει τα συμβατικά οχήματα, αφού είναι σαφώς φιλικότερη στο περιβάλλον. Δυστυχώς όμως η μέρα αυτή δεν φαίνεται να είναι κοντά. Τα περισσότερα μοντέλα είναι ακόμη πολύ ακριβά για την τσέπη των περισσοτέρων από εμάς.

Περισσότερες φωτογραφίες για το roadster μπορείτε να δείτε εδώ.
Το site της εταιρείας είναι εδώ

Δείτε και σχετικό Βίντεο στο paideia.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: