Σε διαρκές έγκλημα τείνει να εξελιχθεί η αδιαφορία όλων των υπευθύνων να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα ρύπανσης του ποταμού Ασωπού και τις συνέπειές του.
Δύο χρόνια αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο με το εξασθενές χρώμιο, νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών δείχνει ότι το υπέδαφος της Αττικοβοιωτίας έχει μετατραπεί σε τοξική βόμβα που καταλήγει στο πιάτο μας, καθώς τα προϊόντα που καλλιεργούνται σε αυτό μεταφέρουν τις επικίνδυνες ουσίες.
Συγκεκριμένα στις αναλύσεις των Εργαστηρίων Χημείας και Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου ανιχνεύθηκε νικέλιο σε καρότο σε συγκέντρωση της τάξης των 663 μικρογραμμαρίων ανά κιλό (όταν στη διεθνή βιβλιογραφία δεν έχει απαντηθεί τιμή μεγαλύτερη των 160 μικρογραμμαρίων). Αλλά και σε κρεμμύδι με τιμές 574, με την ανώτατη τιμή διεθνώς να μην ξεπερνά τα 420 μικρογραμμάρια. Επιπλέον σε καρότο ανιχνεύθηκε και χρώμιο σε επίπεδα 95 μικρογραμμαρίων ανά κιλό, με την ουσία να μην έχει ξεπεράσει ποτέ την τιμή των 8 μικρογραμμαρίων, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία.Τα αποτελέσματα της μελέτης βρίσκονται σε πλήρη σύμπνοια με παλαιότερη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου στα νερά του Ασωπού. Σημειώνεται ότι στη λεκάνη του ποταμού οι καλλιεργούμενες εκτάσεις ανέρχονται σε 351.400 στρέμματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου