9 Φεβ 2009

Άποψη για την υπερθέρμανση του πλανήτη

Με αφορμή την άποψη για την υπερθέρμανση του πλανήτη που αναδημοσιεύσαμε από το capital.gr θα θέλαμε να εκφράσουμε την ταπεινή μας άποψη και να την τεκμηριώσουμε από στοιχεία που πήραμε από την WWF Ελλάς.
Στο παρελθόν, το κλίμα της γης έχει πολλές φορές μεταβληθεί ως αποτέλεσμα φυσικών αιτίων. Όμως, οι αλλαγές που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια και αυτές που προβλέπονται στο μέλλον, οφείλονται κυρίως στην ανθρώπινη συμπεριφορά: μέσα από τις ανθρώπινες δραστηριότητες απελευθερώνονται κάθε χρόνο στην ατμόσφαιρα μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα - 29 δισεκατομμύρια τόνοι το 2004 - και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να θερμαίνεται ο πλανήτης.
Από την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης, οι άνθρωποι ξεκίνησαν να καίνε ορυκτά καύσιμα σε μαζικές ποσότητες για να κινήσουν οχήματα, να θερμάνουν τις κατοικίες τους, να εκτελέσουν τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες, να τροφοδοτήσουν τα εργοστάσια με ενέργεια. Η καύση, όμως, των ορυκτών καυσίμων όπως αποθηκεύθηκε έχει αποθηκευτεί σε αυτά εκατομμύρια χρόνια πριν. Τα τελευταία 200 χρόνια έχουμε καταναλώσει ένα μεγάλο μέρος των αποθεμάτων αυτών των ορυκτών καυσίμων, με αποτέλεσμα την αύξηση της ποσότητας του CO2 στην ατμόσφαιρα. Ταυτόχρονα, μέσα από την συνεχιζόμενη αποψίλωση των δασών απελευθερώνεται το διοξείδιο του άνθρακα που είναι αποθηκευμένο στα δέντρα και το έδαφος.
Η αύξηση της συγκέντρωσης του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα οδηγεί στον εγκλωβισμό υπερβολικής ποσότητας θερμότητας με συνέπεια την αύξηση του πάχους της 'κουβέρτας του θερμοκηπίου'. Αυτό προκαλεί την αύξηση της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας της γης, η οποία με τη σειρά της οδηγεί στην αλλαγή του κλίματος.
Δεδομένα από το World Resources Institute δείχνουν ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν προσθέσει στην ατμόσφαιρα 2.3 τρισεκατομμύρια τόνους CO2 τα τελευταία 200 χρόνια. Η μεγαλύτερη απόλυτη αύξηση στις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα παρουσιάστηκε το 2004, όταν μόνο από την κατανάλωση των ορυκτών καυσίμων προστέθηκαν στην ατμόσφαιρα πάνω από 28 εκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα.

Συνολικά, η συγκέντρωση του CO2 στην ατμόσφαιρα έχει αυξηθεί κατά 31% από το 1750, δηλαδή από τη Βιομηχανική Επανάσταση. Οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα είναι πλέον περίπου 12 φορές υψηλότερες σε σχέση με το 1900, καθώς οι ανθρώπινες κοινωνίες ανά την υφήλιο καίνε αυξημένες ποσότητες γαιάνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου για την παραγωγή ενέργειας.
Σήμερα, η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα είναι η υψηλότερη που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία 420.000 χρόνια.
Το καλύτερο σενάριο ως προς την αύξηση των εκπομπών CO2 προβλέπει διπλάσιες συγκεντρώσεις αυτού του αερίου στην ατμόσφαιρα το 2100 σε σχέση με τις συγκεντρώσεις που παρατηρούνταν πριν από τη Βιομηχανική Επανάσταση. Σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο, αυτός ο διπλασιασμός αναμένεται νωρίτερα, περίπου το 2045. Η τρίτη αναφορά αξιολόγησης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την αλλαγή του κλίματος προβλέπει αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας μεταξύ 1,4°C και 5,8°C, έως το τέλος του αιώνα.

Όλα τα στοιχεία που παρουσιάζονται ακούγονται πολύ λογικά και αναμενόμενα. Μια λογική εξήγηση της αύξησης της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος μπορεί να είναι το γεγονός ότι η γη ως μία κοινωνία εκλύει τεράστιες ποσότητες θερμότητας καθημερινά οι οποίες συσσωρεύονται. Παράλληλα το «φάρμακο» που μειώνει την αύξηση της θερμότητας είναι το φυσικό περιβάλλον (δάση) τα οποία αφανίζονται στο βωμό του κέρδους, της υπερκατανάλωσης, της απληστίας των ανθρώπων και της απραξίας των κυβερνήσεων.
Σίγουρα μπορεί να σπαταλούνται χρήματα σε έρευνες επί ερευνών αλλά δυστυχώς κάποιοι υποστηρίζουν αυτό το σύστημα και λειτουργούν χωρίς αξιοπρέπεια, νομίζοντας ότι κάνουν κάτι αξιόλογο… αλλά πέρα από ηλίθιους χαραμοφάηδες δεν είναι τίποτε άλλο. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει κάποιος να τους σταματήσει…Ας μην λαϊκίζουμε με το να δείχνουμε ανατρεπτικοί λέγοντας ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι. Σίγουρα σπαταλούνται χρήματα/ ψευδολογία αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε το περιβαλλοντικό πρόβλημα. Γνωρίζουμε ότι και στην Σοβιετική Ένωση γινόταν αυτά με την μόνη διαφορά ότι τώρα άρχισε ο κόσμος να ξυπνάει από τον λήθαργο της αμάθειας/άγνοιας.

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Γνώμη μου είναι ότι το θέμα είναι καθαρά πολιτικό αφου τα στοιχεία κάθε "έρευνας" που βλεπει το φώς της δημοσιότητας μπορεί πολύ ευκολα να ανατραπεί με επιστημονικά δεδομένα.

Την αντίθετη άποψη μπορεί να τη δεί κανείς εδώ:

http://video.google.com/videoplay?docid=288952680655100870