8 Φεβ 2009

MIG: Όλο το παρασκήνιο των εξελίξεων για την Ο.Α

Tου Γιώργου Ι. Δημητρομανωλάκη

Χθες το πρωί στα κεντρικά κτίρια της Marfin Investment Group στα Βόρεια προάστια της Αθήνας επικρατούσε αναβρασμός.
Ο επικεφαλής του ομίλου. κ. Ανδρέας Βγενόπουλος, είχε ειδοποιήσει τηλεφωνικά από την Τετάρτη το βράδυ όλα τα μέλη της επενδυτικής επιτροπής της MIG να βρίσκονται στην αίθουσα συσκέψεων στις 8.00.
Ο ίδιος είχε ήδη φτάσει στο γραφείο του από πολύ νωρίτερα σχεδόν από τις 7.00 το πρωί.
Άλλωστε δεν είχε κοιμηθεί και πολλές ώρες.
Από τις
10.00 το βράδυ της Τετάρτης όταν ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση ότι ο διαγωνισμός της Ολυμπιακής Αεροπορίας κηρύχθηκε άγονος βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με τους στενούς του συνεργάτες και με τον σύμβουλο αποκρατικοποίησης της κυβέρνησης, τον επενδυτικό οίκο Lazard.
Είχε πλήρη ενημέρωση για τα τεκταινόμενα αλλά ήδη είχε λάβει τις αποφάσεις του.
Ο Ανδρέας Βγενόπουλος ξεκίνησε την συζήτηση στην επενδυτική επιτροπή της MIG λέγοντας ότι «είναι τραγικό να κλείσει η Ολυμπιακή Αεροπορία το ερχόμενο καλοκαίρι. Εμείς έχουμε συμφέροντα στον τουρισμό και στα ελληνικά νησιά ενώ μην ξεχνάτε ότι μια από τις εταιρείες μας (η Οlympic Catering ανήκει στην Vivartia) συνεργάζεται στενά με την Ολυμπιακή Αεροπορία. Δεν πρέπει να αφήσουμε την εταιρία να κλείσει. Πρέπει να υποβάλλουμε προσφορά».
Τα μέλη της επενδυτικής επιτροπής συζήτησαν το θέμα για περίπου 3 ώρες δηλαδή έως τις 11:00 . Η απόφαση είχε ληφθεί.
Για την επενδυτική επιτροπή της MIG η απόφαση του Ανδρέα Βγενόπουλου δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία.
Όλοι ήξεραν ότι ο σύμβουλος αποκρατικοποίησης της κυβέρνησης έχει προσεγγίσει πριν από μήνες τη MIG και είχε προτείνει να «κατεβάσουν» προσφορά για την εξαγορά της Ο.Α.
Όμως επειδή η κρίση που μαστίζει τον κλάδο είναι μεγάλη αλλά και επειδή το αντικείμενο της αεροπορίας είναι άγνωστο για τις business της MIG η επενδυτική επιτροπή δεν το αποφάσισε.
Ταυτόχρονα στη Marfin πίστευαν ότι κάποια άλλη μεγάλη εταιρεία του εξωτερικού θα κατέθετε προσφορά για την εξαγορά της Ο.Α.
Όμως τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά καθώς τελικά ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος και οι αποφάσεις έπρεπε να ληφθούν γρήγορα και μάλιστα εντός της ημέρας. Όπως και έγινε.
Ο Ανδρέας Βγενόπουλος πιστεύει ότι το project της Ο.Α. "μπορεί να βγει άνετα" και θεωρεί ότι η κίνηση του να ενδιαφερθεί για την διάσωση της εταιρείας είναι "μια κίνηση προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και της πατρίδας".
Η νέα εταιρεία, εάν τελικά οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και MIG τελεσφορήσουν, θα ξεκινήσει με μηδενικές ζημίες ενώ συνολικά θα επενδυθούν περίπου 200 εκατ. ευρώ από τα 1,2 δισ. ευρώ που έχει συνολική ρευστότητα σήμερα η εταιρεία.
Ένας άλλος λόγος που η MIG έλαβε την απόφαση να μπει σε μια απευθείας διαπραγμάτευση με την ελληνική κυβέρνηση για το θέμα της Ο.Α. είναι και η απουσία του Γιώργου Αλογοσκούφη από το υπουργείο Οικονομίας.
Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα λένε ότι «αυτή την στιγμή στην κυβέρνηση υπάρχουν αξιόπιστοι συνομιλητές οι οποίοι δεν ‘κοροϊδεύουν’ ούτε προσπαθούν να εμποδίσουν με διάφορους απαρχαιωμένους νόμους όσους θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα και στις ελληνικές επιχειρήσεις» λέγεται χαρακτηριστικά στην αγορά.

capital.gr

Blog tou fititi: Το παρασκήνιο φαίνεται κάπως ρηχό...τέτοες αποφάσεις δεν τις παίρνει κανείς τόσο γρήγορα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: