19 Μαρ 2009

22 Μαρτίου - Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2009

Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2009 μας καλεί σε συλλογική δράση για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της πρόσβασης σε ασφαλές καθαρό νερό και της κατανομής των υδάτινων πόρων. Το θέμα της φετινής χρονιάς - διασυνοριακά ύδατα - έχει ως στόχο την αύξηση της παγκόσμιας κατανόησης σχετικά με την ανάγκη διαχείρισης των υδάτινων πόρων με ένα ενιαίο τρόπο.

Η συνεργασία είναι το κλειδί για την ορθή διαχείριση των παγκόσμιων υδάτινων πόρων, ιδιαίτερα όταν οι πόροι αυτοί περνούν εθνικά σύνορα.

Με την ευκαιρία της ημέρας αυτής, η UNICEF επισημαίνει πως στα ζητήματα που αφορούν το νερό η αδράνεια δεν αποτελεί λύση. Η πρόσβαση σε καθαρό νερό και σε εγκαταστάσεις υγιεινής είναι κρίσιμης σημασίας σε κάθε άποψη της ζωής των παιδιών, την υγεία, την επιβίωση, την αξιοπρέπεια, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και να ζουν. Το νερό, που αποτελεί ένα περιορισμένο φυσικό πόρο που μπορεί να ενώσει ή να χωρίσει τις ανθρώπινες κοινότητες, είναι επίσης απαραίτητο για την πραγμάτωση των δικαιωμάτων των παιδιών.

Τα καλά νέα είναι πως το 87% του παγκόσμιου πληθυσμού, ή περίπου 5,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη, έχουν σήμερα επαρκή πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Όμως, αποτελεί επίσης μια απαράδεκτη πραγματικότητα, πως πάνω από 125 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών ζουν σε σπίτια που το στερούνται.

Ακόμα περισσότεροι άνθρωποι στερούνται εγκαταστάσεις υγιεινής, συνολικά 2,5 δισεκατομμύρια σε όλο τον κόσμο και το γεγονός αυτό απειλεί την υγεία τους και θέτει σε κίνδυνο την ποιότητα των αποθεμάτων νερού επάνω στα οποία βασίζονται.

Η UNICEF υποστηρίζει προγράμματα για την παροχή νερού και υγιεινής σε περισσότερες από 90 χώρες σε όλο τον κόσμο με ιδιαίτερη έμφαση σε απλές, οικονομικές και προσιτές παρεμβάσεις σε επίπεδο κοινότητας και νοικοκυριών. Τα προγράμματα αυτά της UNICEF εστιάζονται σε βιώσιμες μακροπρόθεσμες λύσεις με τη χρήση τεχνολογιών χαμηλού κόστους, όπως η συλλογή των ομβρίων υδάτων και οι υγιεινές τουαλέτες, καθώς και η προώθηση απλών πρακτικών για τις οικογένειες όπως το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και η επεξεργασία του πόσιμου νερού.

Η UNICEF αναγνωρίζει όλο και περισσότερο τη σημασία των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στο νερό και την υγιεινή. Η προστασία των περισσότερο ευάλωτων παιδιών του κόσμου δε θα είναι δυνατή χωρίς συγκεκριμένα μέτρα προσαρμογής για την προστασία τους από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

unicef.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Άλλο και τούτο πάλι!
Παγκόσμια ημέρα γιά το ένα, παγκόσμια ημέρα γιά το άλλο...ΕΛΕΟΣ!
ΤΙ θα γίνει με αυτή την...άντε να μην πω. Ωραία και τι πρέπει να κάνουμε τώρα; ποιά ακριβώς είναι η κίνηση που πρέπει να προβούμε γιά να δείξουμε την ευαισθητοποιήση μας γιά το νερό; γιατί, γιά το άλλο παραμύθι οι "ευαίσθητοι πολίτες" θα κλείσουν τους διακόπτες επί μία ώρα! ναι! ναι! καλά διαβάσατε και θα σταλεί λέει ένα ηχηρό μύνημα!
Παγκοσμιοποίηση μ΄ακούς; αρχίζω και "στραβώνω" μαζί σου.

Και δεν σπαταλάω νερό, δεν έχω κωλοαυτοκίνητο να το πλένω, δεν το αφήνω να "τρέχει" με τις ώρες, δεν...δεν...τι άλλο;

Αν κάποιες οργανώσεις φροντίζουν να έχουν πρόσβαση στο νερό κάποιοι πληθυσμοί που το στερούνται, αυτό είναι πραγματικά κατι πολύ σπουδαίο αλλά από κει και πέρα δεν μπορώ (σε προσωπικό επίπεδο) να φορτωθώ και ενοχές. Ας μου πούνε ένα πράγμα που πρέπει να κάνω γιά να βοηθήσω και θα το κάνω, την τρέλα μου. Μόνο μην μου πούνε καμμιά αηδία να κλείσω την βρύση γιά μία ώρα!

...μας καλεί σε συλλογική δράση...αυτά τα γενικόλογα και αυτά τα ασαφή δεν τα μπορώ με τίποτα, τρελαίνομαι! Εκτός και αν απευθύνονται στις κυβερνήσεις. Αν ναι, τότε γιατί μας ζαλίζουν εμάς;
...κάτι παίζει και θα "σκάσω" αν δεν το βρω, και μιλάω πολύ σοβαρά. Θα αρχίζω να τους "σκανάρω" έναν - έναν όλους αυτούς που κόπτονται γιά τον πλανήτη, γιά το νερό, γιά τις κατσαρίδες γιά να δω είναι πράγματι ανιδιωτελείς οι σκοποί τους ή έχουμε κανένα "παιχνίδι" πίσω από την πλάτη μας;

Κάποιος να ενημερώσει ότι η κλιματική αλλαγή του πλανήτη υφίσταται και θα υφίσταται εσαεί, εφ΄ όσον έχουμε να κάνουμε με ζωντανό οργανισμό, διάολε! Οι ρύποι επάνω από τις μεγάλες πόλεις από τα κωλοκαυσαέρια των τενεκέδων δεν δημιουργούν κλιματική αλλαγή.
Δεν υποστηρίζω ότι δεν υφίσταται βρωμιά από εργοστάσια και άλλα, αλοίμονο. Αλλά το ότι πεθαίνει κιόλας ο πλανήτης...

Μιά παγκόσμια μ@&%$*α είναι όλα αυτά, δεν μπορώ να δώσω άλλη εξήγηση...κάποια στιγμή θα σοβαρευτούμε, δεν μπορεί.

Δηλαδή να μην κάνουμε μπάνιο; εν΄ όψη Σαββατοκύριακου τουλάχιστον! να μου πεις με τέτοιους λογαριασμούς θα κόψουμε και το μπάνιο σε λίγο...
Ρε τι πάθαμε!