7 Μαρ 2009

Στέλιος Κούλογλου: "Η δημοσιογραφία των πολιτών αποτελεί την απάντηση στην κρίση αξιοπιστίας της κλασσικής δημοσιογραφίας τον καιρό του ίντερνετ"


Ίσως πιο πολύ από κάθε άλλο Μέσο έχει κατά καιρούς κατακριθεί περισσότερο η τηλεόραση. Και όχι άδικα. Καθημερινά από τους δέκτες μας βλέπουμε σε real time την κατάπτωση των θεσμών, των ηθικών αξιών και τον εξευτελισμό των ανθρώπων. Υπάρχει όμως και η άλλη τηλεόραση. Αυτή που προβάλλει την αλήθεια, αυτή που προβληματίζει, αυτή που ευαισθητοποιεί.

Ο Στέλιος Κούλογλου είναι ένα κομμάτι αυτής της τηλεόρασης. Της σωστής τηλεόρασης. Αρκετοί μάθαμε τι είναι τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ μέσα από το θρυλικό πλέον «Ρεπορτάζ χωρίς Σύνορα». Μέσα σε αυτούς κι εγώ. Προσωπικά, νοσταλγώ τις μαθητικές – και όχι μόνο – Δευτέρες που περίμενα πως και πως να παρακολουθήσω τις εκπομπές του. Γι’ αυτό και θα θέλαμε να τον ευχαριστήσουμε προκαταβολικά για την παρακάτω συνέντευξη που μας παραχώρησε.


-Διαβάζοντας το βιογραφικό σας, τόσο στη Wikipedia όσο και στο σάιτ του «ΡχΣ», παρατηρήσαμε ότι σπουδάσατε δημοσιογραφία στη Γαλλία, την Ινδία και την Ιαπωνία. Τί σας έκανε να προτιμήσετε τις σπουδές σας σ' αυτές τις χώρες;

Το χρήμα. Ήταν οι μόνες χώρες που κατάφερα να πάρω υποτροφία.

-Έχετε κατά καιρούς εργαστεί σε εφημερίδα, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Τώρα, ασχολείστε με το διαδίκτυο. Ποια ήταν η γνώμη σας γι' αυτό στην προ «TVχΣ» εποχή;

Είμαι στο ίντερνετ από το 1995, είχα κάνει μάλιστα και κάποια μαθήματα που είχε δώσει τότε το ΕΛΙΑΜΕΠ. Μας έδωσαν και ένα πτυχίο!! Με βοήθησε πάρα πολύ στην προηγούμενη δουλειά μου, έχω πολλές φορές δηλώσει ότι χωρίς το ίντερνετ το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα δεν θα είχε ποτέ την μορφή και το περιεχόμενο που απέκτησε στα 13 χρόνια της παρουσίας του. Το ίντερνετ είναι ασφαλώς η μεγαλύτερη τεχνολογική ανακάλυψη που έγινε στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα.


Διαβάστε περισσότερα στο http://pliatsikonews.blogspot.com/2009/03/blog-post_3765.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: