23 Μαρ 2009

Γιούνκερ: Σκληρά μέτρα για να μην πτωχεύσετε

Την επιτακτική ανάγκη για λήψη άμεσων μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση, με στόχο την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας, αλλά και την αποφυγή μιας πιθανής πτώχευσης εξέφρασε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του Εurogroup Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

Μιλώντας στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει σκληρά μέτρα για να προστατευτούν τα συμφέροντα των μελλοντικών γενεών της χώρας. «Το γεγονός ότι η χώρα σας μπήκε σε επιτήρηση δύο φορές μέσα σε πέντε χρόνια δείχνει ξεκάθαρα ότι χρειάζονται κι άλλες ενέργειες για την εξυγίανση των οικονομικών της», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε, είναι καθήκον της Ελλάδας να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της. «Δεν είναι δυνατό να συνεχίσουν να εξελίσσονται τα πράγματα στην Ελλάδα όπως μέχρι τώρα. Καλούμε την Ελλάδα να πάρει μέτρα», πρόσθεσε.

Οσον αφορά το ενδεχόμενο πτώχευσης, ο αξιωματούχος της ΕΕ τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Όμως σχολιάζοντας δηλώσεις Γερμανού πολιτικού ότι «υπάρχει έτοιμο σχέδιο διάσωσης για Ελλάδα και Ιρλανδία» ως χώρες πιο πιθανό να οδηγηθούν σε πτώχευση, ο κ. Γιούνκερ απάντησε ότι «Η ερώτηση είναι θεωρητική. Σε περίπτωση, όμως, που συμβεί, θα είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε δράση. Γνωρίζω ότι η Ελλάδα έχει τεράστια προβλήματα, αλλά πιστεύω ότι δεν θα φθάσει στην πτώχευση. Όμως, τα μέτρα που θα εφαρμόσει πρέπει να είναι πολύ σκληρά» δήλωσε.

Αναφερόμενος στην δύσκολη πολιτική και κοινωνική κατάσταση που επικρατεί στην χώρας μας ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι έχει πλήρη επίγνωση της κατάστασης, η οποία όπως είπε δεν είναι η καλύτερη. «Πιστεύω ότι η έλληνες πολίτες γνωρίζουν ότι για να προστατεύσουν το μέλλον των παιδιών τους η οικονομία της χώρας πρέπει να μπει σε τάξη. Θα ήθελα η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει τέτοιες πολιτικές που θα εμποδίσουν περαιτέρω κοινωνικές αναταραχές. Αυτά τα μέτρα πρέπει να εξηγηθούν με τέτοιο τρόπο ώστε οι έλληνες πολίτες να επανακτήσουν την εμπιστοσύνη για το μέλλον» υπογράμμισε.

Καταλήγοντας ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε την αντίθεσή του με την παροχή «νέων πακέτων στήριξης» τονίζοντας ότι η ΕΕ, ήδη έχει αποφασίσει να δώσει «τονωτικό πακέτο στήριξης για την οικονομία που αντιστοιχεί στο 2,5% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ». «Τα πακέτα στήριξης έχουν αυτό το στόχο ακριβώς: Να αποτρέψουν την εμβάθυνση της κρίσης. Πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι επίδραση θα έχουν και μετά να εξετάσουμε το ενδεχόμενο λήψης διαφορετικών μέτρων» πρόσθεσε.

Ωστόσο, τόνισε ότι πρώτα πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα πακέτα αυτά θα φέρουν τα σωστά αποτελέσματα. «Η εφαρμογή τους άρχισε πριν από μερικές εβδομάδες και δεν έχουν ακόμα απορροφηθεί. Θεωρώ ότι πρέπει να περιμένουμε μέχρι του χρόνου τον Ιούλιο για να δούμε τα αποτελέσματα» είπε.


imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: