4 Μαρ 2009

Νέες ανακαλύψεις σχετικά με την ατμόσφαιρα του Πλούτωνα


Χρησιμοποιώντας το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο του ESO οι αστρονόμοι πήραν πολύ σημαντικές πληροφορίες για την ατμόσφαιρα του "πλανήτη" Πλούτωνα (δεν λέγεται πλανήτης πλέον) .
Βρέθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις μεθανίου και ανακαλύφθηκε ότι η ατμόσφαιρα του απομακρυσμένου αυτού σώματος είναι θερμότερη κατά 40 βαθμούς από αυτή που νομίζαμε μέχρι σήμερα.
Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι μπορείτε να πάτε εκεί για διακοπές και Ηλιοθεραπεία. Η θερμοκρασία είναι περίπου στους -180 βαθμούς Κελσίου!!!
Η "θερμότητα" που παρατηρήθηκε στην ατμόσφαιρα του Πλούτωνα πιστεύεται ότι οφείλεται στη μεγάλη συγκέντρωση του Μεθανίου.

Ο Πλούτωνας έχει μάζα περίπου όση το 1/5 της γης και αποτελείται από βράχια και πάγο (όχι από νερό, αλλά από μεθάνιο). Μιας και είναι 40 φορές πιο απομακρυσμένος από τον Ήλιο από ότι ο πλανήτης μας (κατά μέσο όρο) είναι ιδιαίτερα παγωμένος! Η περίοδος περιφοράς του γύρω από τον Ήλιο είναι περίπου 248 χρόνια. Η τροχιά του Πλούτωνα όπως και όλων των πλανητών είναι ελλειπτική. Όταν απομακρύνεται από τον ήλιο, η ατμόσφαιρά του παγώνει και πέφτει στο έδαφος. Όταν τον πλησιάζει (όπως αυτή την περίοδο) η θερμοκρασία αυξάνεται και ο πάγος γίνεται πάλι αέριο!

Στην εικόνα βλέπεται μια καλλιτεχνική αναπαράσταση του Πλούτωνα σύμφωνα με τις τελευταίες αστρονομικές πληροφορίες.

paideia-gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: