Blog tou fititi: Πολύ καλά αυτά που παρουσιάζονται. Είναι αλήθεια πως η πράσινη ανάπτυξη απαιτεί μεγάλα κεφάλαια αλλά στηρίζει την οικονομία και ιδιαίτερα τη βιωσιμότητα της. Έπρεπε να χουν γίνει από τα χρόνια διακυβέρνησεις του ΠΑΣΟΚ αλλά ελπίζουμε πως ποτέ δεν είναι αργά. Αν και αργήσατε να το σκεφτείτε κάτι που είχε κάνει η πλειοψηφία των Ελλήνων εδώ και χρόνια ελπίζουμε στο καλύτερο αν και θα προτιμούσαμε να το είχε πράξει η παρούσα κυβέρνηση εντονότερα.
Την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την «Πράσινη Ανάπτυξη» ανέπτυξε χθες ο πρόεδρός του κ. Γ. Παπανδρέου, παρόντος του επιτρόπου Περιβάλλοντος κ. Σταύρου Δήμα, ο οποίος μάλιστα του έπλεξε το εγκώμιο για την πρωτοβουλία του. Επί της ουσίας έθεσε τρεις προτεραιότητες, τις οποίες παρουσίασε ως δεσμεύσεις του: Την αξιοποίηση του ελληνικού κλίματος και των ενεργειακών πηγών της χώρας, τη ριζική αναδιάρθρωση των παραγωγικών τομέων της οικονομίας (γεωργία, αλιεία, τουρισμό, πολιτισμό) με στόχο την ποιότητα στις υπηρεσίες και τα προϊόντα και την παροχή κινήτρων για τη δημιουργία πράσινων υποδομών ή την αναμόρφωση υφισταμένων με νέους περιβαλλοντικούς όρους.
Θέλοντας εξ αρχής να υπογραμμίσει τη σημασία που δίδει στο συγκεκριμένο σχέδιο, ο κ. Παπανδρέου αξιολόγησε το πρόβλημα του διεθνούς περιβάλλοντος ως ανάλογο της οικονομικής κρίσης. «Και τα δύο αποτελούν κρίσεις του συμβατικού μοντέλου ανάπτυξης», είπε και ταύτισε απολύτως την κυβέρνηση με τα σημερινά προβλήματα της χώρας προδικάζοντας μάλιστα και την αποτυχία της να τα λύσει. «Ιστορικά» είπε, «όποτε οι κυβερνήσεις έχουν επιχειρήσει να βγουν από κρίσεις με μέτρα που μειώνουν την οικονομική δραστηριότητα, έχουν αποτύχει».
«Η πράσινη ανάπτυξη», συνέχισε, «σημαίνει επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας σε τομείς, οι οποίοι είναι το μέλλον της χώρας, από τις κατασκευές μέχρι τις μεταφορές, τον τουρισμό, τα γεωργικά μας προϊόντα, την καθαρή ενέργεια, τις νέες τεχνολογίες, τον πολιτισμό». Και προκειμένου να γίνει σαφέστερος επικαλέστηκε τα παραδείγματα της Ισπανίας, της Δανίας και της Πορτογαλίας, που κατεξοχήν έχουν αξιοποιήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Είμαστε πρώτοι στην ηλιοφάνεια και αφήνουμε άλλες χώρες να πρωταγωνιστούν στη χρήση φωτοβολταϊκών και πρώτοι σε αιολικό δυναμικό, αλλά τελευταίοι στην τεχνογνωσία ανεμογεννητριών».
Στο πλαίσιο αυτό δεσμεύτηκε στη σύσταση αυτόνομου υπουργείου Περιβάλλοντος αλλά και τη δημιουργία «Πράσινου» Ταμείου που θα χρηματοδοτεί τη βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος, την ανάπτυξη «πράσινων» τεχνολογιών και προϊόντων και την προώθηση της εξαγωγής τους. «Δεν μπορούμε να πορευτούμε στον 21ο αιώνα με το ιδεολόγημα ότι όλα θα τα λύσει η αγορά», κατέληξε ο κ. Παπανδρέου, επαναλαμβάνοντας τη βούλησή του να συγκρουσθεί με «τον παραδοσιακό κρατισμό και τα πελατειακά δίκτυα» αλλά και καταγγέλλοντας την «αιχμαλωσία του πολιτικού συστήματος από ισχυρά οικονομικά συμφέροντα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου