31 Μαρ 2009

Προβάδισμα του κόμματος «Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» στις δημοτικές εκλογές της Τουρκίας…

…η εκλογική αναμέτρηση αμαυρώθηκε από 6 νεκρούς και 100 τραυματίες!!!

Τέλειωσαν οι εκλογές στην γειτονική Τουρκία και το κυβερνών Κόμμα «Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» του Tαγίπ Ερντογάν προηγείται, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, στις τουρκικές δημοτικές εκλογές και διατηρεί τον έλεγχο των δήμων Κωνσταντινούπολης και Άγκυρας. Το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα κερδίζει την δημαρχία της Σμύρνης, ενώ οι Κούρδοι τον δήμο του Ντιγιαρμπακίρ.
Οι εκλογές όμως για μια ακόμη φορά βάφτηκαν με αίμα, καθώς έξι άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και περίπου εκατό τραυματίες από τα επεισόδια που ξέσπασαν στην ανατολική και νοτιοανατολική Τουρκία, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Turk. Τα περιστατικά θανάτων έχουν αναφερθεί σε εκλογικά κέντρα, τα δύο στην επαρχία Ντιγιάρμπακιρ και από ένα στις επαρχίες Σανλιούρφα, Βαν, Καρς και Καισάρεια.

Σε επίπεδο εκλογικών ποσοστών το κόμμα του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν κερδίζει το με 41,02% σημειώνοντας πτώση σε σχέση με το 46,58% των βουλευτικών εκλογών του 2007. Δεύτερο έρχεται το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα με 16,21%, ενώ ακολουθούν το Κόμμα Εθνικιστικής Κίνησης με 14,04%, το Κόμμα Δημοκρατικής Τουρκίας (Κούρδοι) με 9,81%, το Κόμμα Ευτυχίας (ισλαμιστικό) 6,14%. Να σημειωθεί ότι το σύνολο των ανεξάρτητων κερδίζει το 5,24% των ψήφων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: