9 Μαρ 2009

GO GREEN-ΠΡΑΣΙΝΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Το Kohei Hayamizu έχει ένα τολμηρό όραμα για το μέλλον: μια πόλη που είναι η ίδια ένας σταθμός ηλεκτρικής παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Μια περιοχή όπου όλοι οι δρόμοι, οι γέφυρες και τα πεζοδρόμιά του παράγουν την ηλεκτρική ενέργεια από τις δονήσεις που παράγονται με τα αυτοκίνητα και τους ανθρώπους που κινούνται .
Αρχίζει με το μικρό μετασχηματισμό ενός τετραγωνικού μέτρου σε μια γεννήτρια ηλεκτρικής ενέργειας. Έχει τοποθετήσει τέσσερα φύλλα στο πεζοδρόμιο σε μια από τις παγκόσμιες πιό πολυάσχολες για τους πεζούς περιοχές - το πέρασμα σταθμών τραίνων Shibuya, όπου καθημερινά 900.000 άνθρωποι περνούν κοντά
Το σύστημα είναι βασισμένο στην τεχνολογία Hayamizu που αναπτύσσεται στο διαβαθμισμένο σχολείο του πανεπιστημίου Keiο, και χρησιμοποιεί "τον πιεζοηλεκτρισμό", μια ιδιοτητα με την οποια ορισμένα υλικά μπόρουν να παραγάγουν ένα ηλεκτρικό ρεύμα όταν συμπιέζονται..
Η περιοχή Shibuya επιλέχτηκε για να σιγουρευτεί ότι ένας υψηλός αριθμός ανθρώπων θα περπατούσε πέρα από την εγκατάσταση, παράγοντας κατά συνέπεια ένα καλό ποσό δύναμης. Ο Hayamizu λέει ότι κατά τη διάρκεια ολόκληρης της περιόδου 20 ημερών της εγκατάστασης, θα παραγάγουν αρκετή ηλεκτρική ενέργεια ώστε να δουλέψουν 1.422 τηλεοράσεις για μια ώρα. Αλλά έχει επίσης σαν σκοπό να μας δείξει ότι με θετικό και εύθυμο τρόπο την επείγουσα ανάγκη γιά να βρούμε τις νέες και καθαρότερες πηγές ενέργειας.
Ο Hayamizu σκέφτεται ότι τα παρόμοια συστήματα θα μπορούσαν να εγκατασταθούν σε ένα ευρύ φάσμα , από τα μικρά συστήματα που ενσωματώθηκαν στα κινητά τηλέφωνα, στα τεράστια συστήματα που εγκαταστάθηκαν στις εθνικές οδούς που θα εκμεταλλεύονταν την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τη μετακίνηση των αυτοκινήτων και των μεγάλων φορτηγών. Είναι παρόμοιο με την καινοτόμο σκέψη στην ανάπτυξη της TOYOTA Prius.
Οι σχεδιαστές του Prius κατάλαβαν ότι θα μπορούσαν να χτίσουν έναν νέο τύπο αυτοκινήτου που εκμεταλλεύεται την ενέργεια κάθε φορά που φρενάρει ο οδηγός και όταν τρέχει προς τα κάτω το αυτοκίνητο. Το αποτέλεσμα ήταν μια δραματική μείωση της κατανάλωσης καυσίμων.
Επίσημος ιστοχώρος επιχείρησης Hayamizu
http://www.soundpower.co.jp/






Producing energy by walking on Shibuya station. Tokyo, Japan. 歩いて献電しよう! from UNUChannel on Vimeo.

--
http://anopetra-eleos.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: