23 Μαρ 2009

Marinews Περιβάλλον-Οικολογικό έγκλημα με τα νερά που χάνονται στην θάλασσα

Mόνο ως δώρο μπορούν να εκληφθούν τα στοιχεία που παρουσίασε η ΕΥΔΑΠ με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας νερού την Παρασκευή 20 Μαρτίου, σε μία εποχή κατά την οποία τα σήματα που εκπέμπουν διεθνείς οργανισμοί όπως ο ΟΗΕ προβλέπουν ότι η εποχή που θα ξύνουμε τον… πάτο του πηγαδιού λόγω των ραγδαίων κλιματικών αλλαγών δεν είναι μακριά.

Την ίδια ώρα, βέβαια, ακόμη και αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, όπως ο ίδιος ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος, χαρακτηρίζουν ως οικολογικό έγκλημα την μεγάλη αύξηση των νερών που χάνονται ανεκμετάλλευτα στην θάλασσα…

Φέτος τα αποθέματα υδάτων της ΕΥΔΑΠ φτάνουν τα 780 εκ. κυβικά μέτρα νερού και είναι κατά 40 εκ. κ.μ περισσότερα από πέρσι. Το πιο ενθαρρυντικό από όλα είναι ότι οι συνεχείς βροχοπτώσεις και η ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων, συνεχίζουν να αυξάνουν τα αποθέματα και κατά την περίοδο που διανύουμε όταν την ίδια εποχή πέρσι, η στάθμη του νερού είχε αρχίσει να παίρνει την κατιούσα.

«Έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος της λειψυδρίας και έχουμε επάρκεια υδάτων για τουλάχιστον δύο χρόνια» διαμήνυσε στο συνέδριο για το νερό που διοργάνωσε την Παρασκευή η ΕΥΔΑΠ, ο Πρόεδρος της εταιρείας κ. Κωνσταντίνος Κωστούλας.

Ο ίδιος απέδωσε τα ενθαρρυντικά στοιχεία στα διαχειριστικά μέτρα που έλαβε η εταιρεία όπως ο περιορισμός των απωλειών από τον ταμιευτήρα της Υλίκης με την μείωση της στάθμης της που αποδίδει 300.000 κ.μ ημερησίως αλλά και στον καλύτερο έλεγχο των διαρροών στο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ αλλά και στα νοικοκυριά.

Με τις νέες διαχειριστικές επιλογές ο κ. Κωστούλας υποστήριξε ότι φέτος κερδίσαμε 40 εκ. κυβικά μέτρα νερού περισσότερα από πέρσι τα οποία μάλιστα είναι και πιο σωστά κατανεμημένα μεταξύ των τριών ταμιευτήρων. Έτσι στην Υλίκη υπάρχουν 120 εκ. κ.μ νερού λιγότερα ενώ στο σύστημα του Μόρνου –Ευήνου 160 εκ. κ.μ περισσότερα σε σχέση με πέρσι.

Τα μέτρα θα ενταθούν τους επόμενους μήνες με την αντικατάσταση 1,9 εκ. υδρομετρών (τα γνωστά σε όλους ρολόγια), οι οποίοι στο εξής με νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΧΩΔΕ θα τοποθετούνται στις εισόδους των πολυκατοικιών και όχι στα πεζοδρόμια όπως γινόταν έως τώρα.

Εκτιμάται ότι λόγω του αυξημένου λογαριασμού που θα πληρώνει στο εξής ο καταναλωτής, θα αναγκάζεται να επισκευάζει τις οικιακές διαρροές που μαζί με τις διαρροές από το κακοσυντηρημένο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ εκτινάσσουν στο 19% το ατιμολόγητο νερό της εταιρείας.

«Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν» υποστήριξε ο υφυπουργός δημοσίων έργων κ. Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος, τονίζοντας ότι τα καλά νέα με τα αποθέματα δεν πρέπει να μας κάνουν να εφησυχάζουμε.

Χρειάζονται έργα

Ο ίδιος χαρακτήρισε οικολογικό έγκλημα να χάνεται πάνω από το 60% των χειμερινών απορροών στην θάλασσα και χαρακτήρισε μεγάλα ανάγκη την δημιουργία φραγμάτων και ενίσχυσης των υδατικών αποθεμάτων μας, θυμίζοντας μια παλιά ιδέα για την σύνδεση των ταμιευτήρων Μόρνου- Ευήνου με τη λίμνη Τριχωνίδα.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ από την προγραμματική περίοδο 2007-2013 του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλοντος και Αειφόρας Ανάπτυξης υλοποιεί έργα 4,3 δις, ευρώ για τα νερά τα οποία χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Συνοχής κατά το ποσό των 3,8 δις. ευρώ και κατά 523 εκ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Τα έργα αυτά αφορούν δράσεις κλιματικής αλλαγής, προστασίας και διαχείρισης των υδατικών πόρων, διαχείρισης στερεών αποβλήτων, αντιπλημμυρικά έργα κ.α

Marinews.gr
Μαριάννας Τζάννε

Δεν υπάρχουν σχόλια: