15 Μαρ 2009

Ζητείται νέος/νέα, για...... Μια επιστολή προς τον κ. Βγενόπουλο της MIG

Αγαπητέ κ. Βγενόπουλε

Διαβάζοντας χθες (από περιέργεια) στο site της MIG τις αγγελίες για την πρόσληψη προσωπικού στο νέο air carrier, έπεσε το μάτι μου σε κάτι που με έκανε – για ακόμη μια φορά, δυσάρεστα – να απορήσω και να αναρωτηθώ.

Μια από τις προϋποθέσεις πρόσληψης, στις μεσαίες και χαμηλές administrative θέσεις είναι ο/η υποψήφιος/α να είναι μέχρι 40 ετών.

Γιατί αγαπητέ κ. Βγενόπουλε?

Γιατί ένας άνδρας η μια γυναίκα 41, 44, 47 η 50 ετών που θα είχε όλα τα προσόντα και εμπειρία, δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις αυτής της θέσης?

Ποιοι ακριβώς είναι οι λόγοι που καθιστούν ένα άνδρα/ μια γυναίκα άνω των 40 ανίκανο να ανταποκριθεί?

Το φαινόμενο της ηλικιακής διάκρισης έχει μακρά ιστορία – ειλικρινά, ήμουν νια και γέρασα. Πλήττει ανθρώπους μέσης ηλικίας που έχουν την ατυχία να χάσουν την δουλειά τους. Ανθρωπους που είναι ακόμη δημιουργικοι, που εχουν εμπειρια και ορεξη και δουλειά, που μπορούν να προσφέρουν πολλά στην κοινωνία.

Κυρίως όμως πλήττει τις γυναίκες.

Και στην συγκεκριμένη περίπτωση της MIG, πλήττει σχεδόν αποκλειστικά τις γυναίκες άνω των 40 ετών μια και τα μεσαία και χαμηλά administrative posts καλύπτονται κυρίως από γυναίκες.

Θυμάμαι ακόμη εκείνη την καταπληκτική αγγελία όταν – ακόμη στην Ελλάδα – έψαχνα για δουλειά. «Ζητείται νέα μέχρι 35 ετών για ………». Πέρασαν 20-25 χρόνια και το μόνο που φαίνεται να έχει αλλάξει είναι το 5ετες ηλικιακό περιθώριο προς τα άνω.

Το 35 έγινε 40. Hurrah!

Ως άνθρωπος και ως γυναίκα άνω των 40, έντονα δραστήρια και δυναμική, με πολλά ακόμη να προσφέρω, νιώθω βαθιά προσβεβλημένη κ. Βγενόπουλε. Και δεν είμαι η μόνη. Η «προτίμηση σας» στους «κάτω των 40 ετών» προσβάλει χιλιάδες αξιόλογους ανθρώπους μέσης ηλικίας που για χρόνια αγωνίζονται εναντίον ενός άδικου κοινωνικού συστήματος που προωθεί και ενισχύει «νεανικού» τύπου πρότυπα.

Προσβάλει ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού γυναικείου πληθυσμού που για δεκαετίες παλεύουν να επιβιώσουν κάτω από συνθήκες έντονης διάκρισης, χαμηλών πληρωμών, άσχημων συνθηκών εργασίας και ανεργίας.

Σε μια περίοδο όπου – σχεδόν παγκόσμια - το όριο και η ποιότητα ζωής αυξάνονται, που η συζήτηση για το δικαίωμα στην εργασία ξεπερνά την ηλικιακή διάκριση, που ψηφίζονται νόμοι (πχ Βρετανία) εναντίον της ηλικιακής διάκρισης (Age Discrimination Act) που χιλιάδες άνθρωποι επιθυμούν και επιδιώκουν να παραμείνουν ενεργοί ως πολίτες και ως εργαζόμενοι ακόμη και μετά τα 65, εσείς τους στερείται αυτό το δικαίωμα.

Επιπλέον στερείτε από την ελληνική κοινωνία την πολύτιμη εμπειρία ικανών ανθρώπων, και διαιωνίζετε με αυτόν τον τρόπο αρρωστημένα συμπτώματα όπως αυτό της πρόωρης εθελούσιας συνταξιοδότησης που επιδεινώνει την ήδη τραγική κατάσταση των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων και συντηρεί δημοσιονομικές υπαλληλικές τάσεις.

Θα περίμενε κάνεις - με όσα έχουν φανεί και έχουν ακουστεί - μια διαφορετική, πιο προοδευτική συμπεριφορά από τον οργανισμό σας και εσάς προσωπικά.

Με εκτίμηση

Αθηνά Δράκου
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ:ATHENA


ΕΓΕΡΣΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: