4 Απρ 2009

Μισή (δικαστική) εξίσωση ΤΕΙ με ΑΕΙ

Νέο κομφούζιο στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης δημιουργεί απόφαση του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία οι απόφοιτοι των ΤΕΙ δικαιούνται τα ίδια επιδόματα με εκείνους των ΑΕΙ αλλά δεν μπορούν να έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα. Για ανάγκη αναμόρφωσης του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κάνουν λόγο πρυτάνεις, ενώ εκπρόσωποι των ΤΕΙ δηλώνουν ότι δεν νομοθετεί ο Αρειος Πάγος αλλά το υπουργείο Παιδείας. Κατά συνέπεια τα δεδομένα αυτά μπορούν να αλλάξουν, αν υπάρξει σχετική νομοθεσία.

Ειδικότερα, εργαζόμενοι των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ) και απόφοιτοι των ΤΕΙ προσέφυγαν στα δικαστήρια διότι το επίδομα πτυχίου που τους χορηγούσε ο οργανισμός ανερχόταν σε ποσοστό 19%, που αντιστοιχεί σε τρία έτη μεταλυκειακών σπουδών, και όχι στο 24% που αντιστοιχεί στους αποφοίτους των ΑΕΙ με τέσσερα έτη σπουδών. Η υπόθεση έφθασε ως τον Αρειο Πάγο, ο οποίος τελικά δικαίωσε τους εργαζομένους με το αιτιολογικό ότι «οι Επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας προσωπικού ΕΛΤΑ ορίζουν ως μοναδικό κριτήριο του ύψους του χορηγούμενου επιδόματος τον αριθμό των ετών των μεταλυκειακών σπουδών ανεξαρτήτως του είδους του πτυχίου στο οποίο αναφέρονται οι σπουδές αυτές, είτε είναι ανώτερης ή ανώτατης σχολής (ΤΕΙ)».

Oπως σημειώνουν ειδικοί του χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης, στην απόφασή του ο Αρειος Πάγος χρησιμοποιεί συχνά τον όρο «ανώτερη σχολή» για τα ΤΕΙ. Ωστόσο όταν γίνεται αναφορά στα επαγγελματικά δικαιώματα, η απόφαση διευκρινίζει: « Η υπαγωγή των ΤΕΙ στην ανώτατη εκπαίδευση συνδέθηκε με τη συμμόρφωση προς τις αντίστοιχες συνταγματικές επιταγές σε ό,τι αφορά την πλήρη αυτοδιοίκηση των ιδρυμάτων, το καθεστώς του επιστημονικού προσωπικού των ΤΕΙ και τα θέματα σπουδών και δεν σκόπευε στην πλήρη εξομοίωση αυτών με τα ΑΕΙ». Και η απόφαση καταλήγει: «Ετσι πλέον ο χαρακτηρισμός των πτυχίων ΤΕΙ ως βασικών τίτλων σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης δεν συνεπάγεται και ισοτιμία αυτών με τα πτυχία των ΑΕΙ, ιδιαίτερα ως προς τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων, με την έννοια της δυνατότητας άσκησης από τους πτυχιούχους των ΤΕΙ όλων των επαγγελματικών δραστηριοτήτων του συναφούς κλάδου τις οποίες μπορούν να ασκήσουν οι πτυχιούχοι ΑΕΙ και της διεκδίκησης των αποδοχών που προβλέπονται μόνο για τους τελευταίους».

«Πρέπει να ξαναδούμε τον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης διότι το κομφούζιο που έχει δημιουργηθεί είναι μεγάλο», σημειώνει ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) κ. Κ.Μουτζούρης, ο οποίος έχει ήδη προτείνει τη συγχώνευση των ΑΕΙ με τα ΤΕΙ. Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των καθηγητών ΤΕΙ (ΟΣΕΠ- ΤΕΙ) κ. Γ.Τσάκνης επισημαίνει ότι παραμένει ακόμη σε εκκρεμότητα ο καθορισμός των επαγγελματικών δικαιωμάτων αρκετών ειδικοτήτων ΤΕΙ, ενώ η νομολογία του Αρείου Πάγου μπορεί να αλλάξει με νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας.

TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: