12 Ιουν 2009

Οιωνοί... για ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη

TON… χορό των ενθαρρυντικών προβλέψεων για την παγκόσμια οικονομία, η οποία βουλιάζει στην ύφεση την τελευταία διετία, άνοιξε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αναβάθμισε στο 2,4% την εκτίμηση για τους ρυθμούς επέκτασης της παγκόσμιας οικονομίας το 2010, έναντι της αρχικής για 1,9%, ως συγκομιδή των καρπών των μέτρων οικονομικής στήριξης που έλαβαν οι κυβερνήσεις. Το θέμα αυτό θα απασχολήσει και τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών του G8 στην Ιταλία το Σαββατοκύριακο. Για το 2009 παραμένει η συρρίκνωση κατά 1,3%. Η οικονομία των ΗΠΑ θα έχει καλύτερη «επίδοση» καθώς θα συρρικνωθεί κατά 2,8% έναντι 4,2% της ευρωπαϊκής οικονομίας. Και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας και μέλος της διοίκησης της ΕΚΤ Κριστιάν Νουαγιέ προβλέπει πιθανή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας από τα τέλη του τρέχοντος έτους μέχρι τα μέσα του 2010.
Κίνα
Αιχμή του δόρατος της ανάπτυξης αναδεικνύεται η Κίνα. Τον Μάιο οι κινεζικές επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 40% σε ετήσια βάση. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες επενδύσεις σε μια πενταετία σε βιομηχανίες, ακίνητα και δρόμους ως συνέπεια του οικονομικού πακέτου στήριξης της οικονομίας αξίας 4 τρισ. γουάν. Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 26,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, αλλά οι επενδύσεις έχουν μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής στους ρυθμούς οικονομικής επέκτασης.
Οι επενδύσεις σε ακίνητα αυξήθηκαν κατά 6,8% το πρώτο πεντάμηνο, έναντι αύξησης 4,9% τον Απρίλιο, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της Κίνας.
Ο αριθμός των νέων επενδυτικών έργων αυξήθηκε κατά 47% στο πεντάμηνο, φθάνοντας στα 123.878. Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε ήδη με ρυθμούς 6,1% το α΄ τρίμηνο του 2009.

Πηγή Express

Δεν υπάρχουν σχόλια: