24 Ιουλ 2009

ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Επιμέρους αλλαγές στο νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ

«Καθοριστικό βήμα» για την εξίσωση ΑΕΙ και ΤΕΙ χαρακτηρίζει το υπουργείο Παιδείας το σχέδιο νόμου που παρουσίασε την Τρίτη στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής. Συμφωνεί επί της αρχής του σχεδίου νόμου το ΠΑΣΟΚ, αν και το θεωρεί ανεπαρκές και ασκεί ριτική σε επιμέρους διατάξεις, ενώ την αντίθεσή τους εξέφρασαν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ και την επιφύλαξή του το ΛΑΟΣ.
Κύρια σημεία του σχεδίου νόμου είναι η δυνατότητα των ΤΕΙ να διεξάγουν επιστημονική έρευνα, ανεξάρτητα ή σε συνεργασία με ΑΕΙ, και η κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των ΤΕΙ. Το σχέδιο νόμου αποσκοπεί επίσης στο να ρυθμιστούν συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για την κάλυψη αναγκών στέγασης και υλικοτεχνικής υποδομής.
Ακόμη, τo σχέδιο νόμου αφαιρεί την αρμοδιότητα της Συγκλήτου των ΑΕΙ και της Συνέλευσης του ΤΕΙ για τη λήψη αποφάσεων σε έκτακτες περιπτώσεις, και τις αντικαθιστά με το Πρυτανικό Συμβούλιο και το Συμβούλιο του ΤΕΙ. Ο υπουργός Παιδείας, Αρης Σπηλιωτόπουλος, ανακοίνωσε αλλαγές στο σώμα του σχεδίου, κινούμενες κι αυτές στο πνεύμα της εξίσωσης ΑΕΙ και ΤΕΙ. Έτσι, προβλέπεται πως για την επαγγελματική κατοχύρωση των πτυχιούχων νεοϊδρυμένων τμημάτων ΤΕΙ θα γνωμοδοτεί και το Συμβούλιο Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, αλλά και για τους αποφοίτους των Πανεπιστημίων αντίστοιχα, θα απαιτείται και η γνώμη του Συμβουλίου Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Επίσης, για την προβλεπόμενη δυνατότητα πραγματοποίησης κοινών μαθημάτων ανάμεσα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ της ίδιας Περιφέρειας, ανακοινώθηκε πως θα προαπαιτείται αξιολόγηση αμφοτέρων των Ιδρυμάτων.


gnomi-evros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: