27 Ιαν 2009

Πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια ζητά η UNICEF για τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον πλανήτη

Γενεύη, 27 Ιανουαρίου 2009 - Η νέα Έκθεση Ανθρωπιστικής Δράσης 2009 της UNICEF ζητά λίγο περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο δολάρια για αρωγή σε παιδιά και γυναίκες σε 36 χώρες που πλήττονται από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον πλανήτη στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Παλαιστίνη (Δυτική όχθη & Λωρίδα της Γάζας).
Πάνω από τα μισά χρήματα προορίζονται για τη συνέχιση της υποστήριξης της UNICEF στα θύματα των 5 μεγαλύτερων παγκοσμίως ανθρωπιστικών επιχειρήσεων: Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Σομαλία, το Σουδάν την Ουγκάντα και τη Ζιμπάμπουε. Το συνολικό ποσό της έκκλησης είναι κατά 17% υψηλότερο από την αντίστοιχη έκκληση του 2008.
Πολλές χώρες που περιέχονται στην έκθεση είναι σιωπηλές ή ξεχασμένες κρίσεις. Γυναίκες και παιδιά πεθαίνουν καθημερινά από τις αρρώστιες, την φτώχια και την πείνα, όμως δυστυχώς ως επί το πλείστον ο θάνατός τους περνάει απαρατήρητος.
Στη Ζιμπάμπουε όπου η οικονομία καταρρέει και η επιδημία της χολέρας εξακολουθεί να είναι εκτός ελέγχου, πάνω από το 50% του πληθυσμού επιβιώνει χάρη στις ανθρωπιστικές οργανώσεις ενώ οι βασικές κοινωνικές υπηρεσίες παραπαίουν.
Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν αυξηθεί σημαντικά και οι φυσικές καταστροφές. Την περίοδο 2005-2007 η UNICEF ανταποκρίθηκε κατά μέσο όρο σε 276 καταστάσεις έκτακτης ανάγκης το χρόνο, σε 92 χώρες. Πάνω από το 50% των περιπτώσεων προκλήθηκαν από φυσικές καταστροφές, το 30% από ένοπλες συρράξεις, και το 19% από ασθένειες.
Η έκθεση επίσης επισημαίνει πως οι υψηλότερες τιμές των τροφίμων και η κλιματική αλλαγή έχουν επιδεινώσει τη θέση των περισσοτέρων χωρών για τις οποίες γίνεται η έκκληση. Πρόσφατες μελέτες διαπιστώνουν πως ο κίνδυνος της πείνας μπορεί να αυξηθεί για περίπου 50 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο μέχρι το 2010.
Την επόμενη δεκαετία τα παιδιά και οι γυναίκες θα αποτελούν το 65% όλων όσοι έχουν πληγεί από καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα, με περίπου 175 εκατομμύρια θύματα να είναι παιδιά.
Όποιος επιθυμεί να συνεισφέρει στα προγράμματα εκτάκτων αναγκών της UNICEF ή να μάθει περισσότερα για την έκθεση και τις δράσεις της UNICEF μπορεί να επισκεφθεί το www.unicef.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: