19 Ιαν 2009

Αυξάνεται ο αριθμός των χρηστών κοινωνικών δικτύων στο Ίντερνετ

Οι ενήλικες Αμερικανοί χρήστες του Ίντερνετ εγγράφονται σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης με ταχείς ρυθμούς, με τον αριθμό των μελών να έχουν τετραπλασιαστεί τα τελευταία τρία χρόνια.
Τριάντα πέντε τοις εκατό των χρηστών Ίντερνετ στις ΗΠΑ, ηλικίας 18 ετών και πάνω, διατηρούν προφίλ σε κάποια ιστοσελίδα όπως το Facebook, το MySpace ή το Linkedin, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου Pew. Το 2005, το αντίστοιχο ποσοστό έφτανε το 8%.
Τα ποσοστά είναι ακόμη μεγαλύτερα στους έφηβους χρήστες, αφού το 65% χρησιμοποιεί τα κοινωνικά δίκτυα στο Ίντερνετ. Επιπλέον, αναμενόμενα, το ποσοστό χρήσης των δικτύων αυτών μειώνεται όσο αυξάνει η ηλικία του ανθρώπου.
Η έρευνα αναφέρει ότι 50% των χρηστών κοινωνικών δικτύων διατηρούν προφίλ στο MySpace, ενώ 22% στο Facebook. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς χρήστες έχουν προφίλ σε περισσότερα από ένα δίκτυα
Οι λόγοι συμμετοχής στις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης στο Ίντερνετ ποικίλουν, αν και η συντριπτική πλειοψηφία (89%) αναφέρει ως λόγο τη διατήρηση επαφής με φίλους, 57% για να κάνει σχέδια με φίλους, ενώ οι μισοί περίπου (49%) εντάσσονται για να κάνουν νέους.
Τέλος, σε ότι αφορά τη συχνότητα χρήσης, 37% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι επισκέπτονται το προφίλ τους σε καθημερινή βάση, 23% αρκετές φορές την εβδομάδα, ενώ 23% λιγότερο συχνά από μια φορά την εβδομάδα.


Φοιτητής
Δυστυχώς βρισκόμαστε σε μία φάση αποκοινωνικοποίησης των ανθρώπων οι οποίοι ρυθμίζουν τα πάντα και επικοινωνούν πίσω από έναν Η/Υ. Αποτελεί σίγουρα ένα από τα αρνητικά στοιχεία του διαδικτύου που όμως ελπίζουμε ο κόσμος να καταλάβει. Χωρίς να θέλουμε να δείξουμε οπισθοδρομικοί αλλά το διαδίκτυο πρέπει να χρησιμοποιείται για τα απαραίτητα, και μέχρι εκεί. Αδιαμφισβήτητα οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης συναινούν στο σύγχρονο ηλεκτρονικό φακέλωμα αλλά παρ όλα αυτά είναι ένα συν στις ανθρώπινες σχέσεις... απλά δεν χρειάζεται να υπερβάλουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: