31 Ιαν 2009

Η άποψη του φοιτητή για την κρίση στην οικονομία

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία φοβερή αστάθεια στις οικονομίες των περισσότερων κρατών του κόσμου. Μεταξύ αυτών βρίσκεται και η χώρα μας, η οποία την τελευταία δεκαετία βίωσε την ύφεση του 1999 με τη φούσκα του χρηματιστηρίου, την ελλιπή ενημέρωση, την απληστία του κόσμου αφού κάποιοι νόμιζαν πως το χρηματιστήριο θα ανεβαίνει... δυστυχώς όμως ένας απαράβατος νόμος της φύσης είναι πως ότι αυξάνεται... κάποια στιγμή θα έρθει στο ανώτατο σημείο...όπου και θα αρχίσει να μειώνεται. Είναι κατανοητό ότι κάτι τέτοιο συνέβησε και τότε καθώς όλη η άνοδος ήταν ένα κόλπο που σε συνάρτηση με την απληστία του κόσμου δημιούργησε το κραχ. Παρόμοια περίπτωση και τη χρονική περίοδο που ζούμε... δηλαδή υπέρογκος δανεισμός... συνεχής παράλογη αύξηση της αξίας των ακινήτων...απότομη μείωση αυτών... και τα υπόλοιπα δεν αργούν να έρθουν. Ειδικά όταν κάτι τέτοιο συμβαίνει στην Αμερικάνικη οικονομία όπου στα πλαίσια της παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας που ζούμε είναι εξαιρετικά εύκολο ο ιός της κρίσης να επηρεάσει όλες τις χώρες παγκοσμίως. Με τα λίγα και τα πολλά φτάσαμε στο σήμερα... όπου ο καθένας από μας αναρωτιέται, τι είναι τελικά ο καπιταλισμός και η παγκοσμιοποίηση, όλοι μας λέγανε ότι είναι η σωστή οδός αλλά εμείς διαπιστώνουμε το αντίθετο. Σίγουρα οι κοινωνίες προοδεύουν και εμείς είμαστε υπέρ αυτού... αλλά θα μπορούσε κάποιος να αντιληφθεί εύκολα πως οι επιπτώσεις τις κρίσης θα περιορίζονταν αν η παγκοσμιοποιημένη κοινωνία που ζούμε χώριζε τα σύνορα της σε 3 ή και 4 κομμάτια. Δηλαδή μια αυτάρκης ευρωπαϊκή οικονομία, μια Αμερικάνικη και μια Ασιατική... οι οποίες θα χουν μεταξύ τους συναλλαγές σε κάποια προϊόντα αλλά χωρίς τη δυνατότητα δανεισμού ή επένδυσης η μία από την άλλη. Αυτό ίσως αποτελεί μια αρκετά καλή ιδέα/βάση για μια νέα παγκοσμιοποιημένη μεν κοινωνία, χωρισμένη δε σε μέρη. Αν μια ευρωπαϊκή τράπεζα δεν είχε τη δυνατότητα να επενδύσει στις ΗΠΑ ίσως το πρόβλημα να μην μεταφέρονταν στην Ευρώπη!!!
Δηλαδή καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως μια μέση λύση είναι η κατάλληλη αφού ο καπιταλισμός και η παγκοσμιοποίηση λειτουργούν στο όνομα της απληστίας.
Βρισκόμενοι στο σήμερα η καλύτερη λύση για ενέσιμη βοήθεια στην οικονομία αποτελεί η αύξηση των δημόσιων επενδύσεων, κάτι που έχει σκοπό να κάνει η ελληνική κυβέρνηση. Ας ελπίσουμε ότι θα πετύχει και ότι πλέον θα υπάρχουν ποιο αυστηρές δικλείδες ασφαλείας.
Η συμβουλή μας, μιας και τα χουμε φρέσκα από τα μαθήματα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι , υπομονή, όχι πανικός και σίγουρα μια κρίση είναι που θα περάσει... ευτυχώς υπάρχουν αρκετά μυαλά να σκεφτούν τον τρόπο... σκοπός είναι να διασφαλίζουμε τα νότα μας τον καιρό της ευημερίας.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

STOPCARTEL
Λ.Συγγρου 132,17671
Αθηνα
www.stopcartel.org


NEWS LETTER 31-1-2009

Διαβάστε σήμερα :

Παραγωγοι και καταναλωτές δεσμιοι των καρτέλ με θεατη την κυβερνηση 30-1-2009

Περσινά ξυνά σταφύλια: Πρόστιμο Επιτροπής Ανταγωνισμού για σύμβαση ΟΛΠ MSC 29-1-2009

Οι προκλησεις με τις τραπεζες συνεχιζονται 29-1-2009

Το STOPCARTEL προβαλει : Αβοηθητοι 1200 ασθενεις με ALS 28-1-2009


ΝΕΟ :

Δείτε σήμερα στη νέα Δικτυακή τηλεόραση* STOPCARTEL TV on line:
Οικονομικα προβληματα το 2009
* Η Δικτυακή Τηλεόραση STOPCARTEL TV λειτουργεί επί 24/7 βάσης σέ δοκιμαστικό πρόγραμμα.

Περιλαμβάνει συνεχή ροή προγράμματος ( ON-AIR) και τό σύνολο των επί μέρους τμημάτων του προγράμματος, (ON-DEMAND )
Θά δείτε άμεσα το παραπάνω θέμα ,στήν ON-DEMAND επιλογή η παρακολουθώντας τη συνεχή ροή του προγράμματος ON-AIR
STOPCARTEL is a registered Non-Profit Organization in Greece and United Kingdom