17 Μαρ 2009

Διαφανές Μέταλλο!!! Όταν η επιστημονική φαντασία γίνεται πραγματικότητα.

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών ανακάλυψε μια διαφανή μορφή του στοιχείου Νατρίου (sodium - Na). Η ομάδα με επόπτες τους Artem Oganov, καθηγητή Κρυσταλλογραφίας στο Πανεπιστήμιο Stony Brook και Yanming Ma, καθηγητή του Πανεπιστημίου Jilin της Κίνας, κατάφερε να αποδείξει ότι το νάτριο γίνεται διάφανο όταν δεχθεί ισχυρή πίεση!

"Είναι αρκετά γνωστό ότι σε υψηλές πιέσεις όλα τα υλικά παίρνουν μια "μεταλλική" μορφή. Αυτό μπορεί να το δει κανείς και στη "μεταλλοποίηση" του υδρογόνου σε υψηλές πιέσεις και θερμοκρασίες στο εσωτερικό του Δία και του Κρόνου." Αναφέρει ο Artem Oganov.

Όμως, όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές, το νάτριο συμπεριφέρεται ακριβώς ανάποδα! Ενώ σε ατμοσφαιρική πίεση εμφανίζεται ως ένα απλό λευκό μέταλλο, υπό αυξημένη πίεση (περίπου στι2 2 εκατομμύρια ατμόσφαιρες) γίνεται διαφανές παίρνοντας ένα κοκκινωπό χρώμα και τελικά γίνεται άχρωμο και διαφανές όπως το γυαλί!
(Στην εικόνα φαίνεται το νάτριο ως λευκό μέταλλο όπως εμφανίζεται σε χαμηλές πιέσεις αριστερά, γίνεται μαύρο σε υψηλότερες πιέσεις όπως φαίνεται στο κέντρο και κόκκινο διαφανές όταν πλησιάζουμε τις 2 εκατομμύρια ατμόσφαιρες - δεξιά)

Αυτή η "περίεργη" συμπεριφορά είχε προβλεφθεί για πρώτη φορά από τον καθηγητή Υ. Ma μέσω ενός θεωρητικού μοντέλου που είχε κατασκευάσει. Τελικά μαζί με τον καθηγητή Oganov κατάφεραν να αποδείξουν ότι σε πολύ υψηλές πιέσεις, τα "κοντινά" άτομα του Νατρίου (τα οποία υπό πίεση έρχονται πολύ κοντά) αναγκάζουν τα ηλεκτρόνια της εξωτερικής στοιβάδας τους να μπουν μέσα στον κενό χώρο μεταξύ των ατόμων. Σε αυτό οφείλεται η κατάρρευση της μεταλλικής κατάστασης του στοιχείου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature στις 12 Μαρτίου.
http://paideia-gr.blogspot.com/2009/03/blog-post_2454.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: