19 Μαρ 2009

Περικοπές ακόμα και σε τρόφιμα

Οκτώ στους δέκα πολίτες κάνουν περικοπές στα έξοδά τους λόγω της οικονομικής κρίσης και μάλιστα το 42.7% έχει αρχίσει να «κόβει» από τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης!Περικοπές ακόμα και σε τρόφιμα

Με βάση τα στοιχεία που περιλαμβάνονται σε έρευνα της GPO, οι Ελληνες εμφανίζονται ανήσυχοι για την οικονομική και επαγγελματική τους κατάσταση, αλλά και απαισιόδοξοι για τις επιπτώσεις της κρίσης. Είναι χαρακτηριστικό πως με βάση την έρευνα που έγινε για λογαριασμό του Κοινωνικού Πολυκέντρου της ΑΔΕΔΥ σε δείγμα 1.600 ατόμων:

Περικοπές ακόμα και σε τρόφιμα
  • Το 79.1% των ερωτηθέντων δηλώνει πως λόγω κρίσης έχει κάνει περικοπές στα έξοδά του.

Από αυτούς που απάντησαν θετικά, το 86.1% έχει κόψει από τη διασκέδαση, το 80.7% από την ένδυση/ υπόδηση, το 77.9% από τα ταξίδια, το 42.7% από τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης (δόθηκαν πολλαπλές απαντήσεις).

  • Το 74.2% δηλώνει πως έχει επηρεαστεί πολύ ή αρκετά από την οικονομική κρίση.

Πρέπει να σημειωθεί πως κυρίως φαίνεται πως έχουν επηρεαστεί οι γυναίκες και τα άτομα από 45 έως 59 ετών.

  • Το 65% θεωρεί πως η οικονομική κρίση στην Ελλάδα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, ενώ το 9.6% πιστεύει πως δεν έχει ακόμη εκδηλωθεί.
  • Στον αντίποδα, μόλις το 1.8% πιστεύει πως η κρίση βρίσκεται στο τελείωμά της.
  • Το 59.9% εκτιμά ότι έχει χειροτερεύσει σε σχέση με πέρυσι η οικονομική του κατάσταση, ενώ μόλις το 4.1% θεωρεί πως έχει βελτιωθεί.
  • To 44.4% φοβάται πολύ ή αρκετά μήπως χάσει τη δουλειά του λόγω της κρίσης.

Στήριξη φτωχών
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως το 92.5% λέει «ναι» στη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων, το 87.2% θέλει ριζική αλλαγή του οικονομικού συστήματος για δικαιότερη κατανομή του πλούτου, το 85.9% εκτιμά πως πρέπει να τονωθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα με επιπλέον επιδοτήσεις και το 61.3% συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί με την άποψη πως οι μεγάλες τράπεζες πρέπει να περάσουν στον έλεγχο του κράτους.

Αναφερόμενος στην έρευνα, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος τόνισε πως «δεν πρέπει να πληρώσουν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι την κρίση» και επεσήμανε πως τα συνδικάτα προχωρούν σε πανελλαδική απεργία στις 2 Απριλίου.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ευθύνονται τα golden boys»

Για την οικονομική κρίση οι ερωτηθέντες αποδίδουν, μεταξύ άλλων, ευθύνες στις πολιτικές και τους χειρισμούς των ανθρώπων που διαχειρίζονται την παγκόσμια οικονομία (κοινώς τα golden boys) σε ποσοστό 94.4%, στις διεθνείς οικονομικές συνθήκες (86%) και στην κερδοσκοπία των τραπεζών (84.8%). Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως επτά στους δέκα συμφωνούν ή μάλλον συμφωνούν με την άποψη πως υπάρχουν ευθύνες στις πολιτικές και τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Ενδεικτικό της απαισιοδοξίας με την οποία αντιμετωπίζουν οι ερωτηθέντες το μέλλον είναι πως το 39.6% πιστεύει πως η κρίση θα διαρκέσει από 2 έως 3 χρόνια και το 32.2% εκτιμά πως θα ξεπεράσει τα 3 χρόνια!

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: