
Οι πονοκέφαλοι που παρουσιάζονται σε αυτές τις περιπτώσεις εκδηλώνονται σαν δυνατό σφίξιμο γύρω από το κεφάλι, σαν ένα βάρος στο κεφάλι, σαν πιάσιμο στον αυχένα και τους ώμους. Τα άτομα που πάσχουν από ημικρανίες εμφανίζουν αύξηση της συχνότητας των ημικρανικών κρίσεων σε τέτοιο βαθμό που οι κρίσεις αυτές μπορεί να είναι σχεδόν καθημερινές και να συνυπάρχουν με γενικευμένη αγχώδη συνδρομή.
Σύμφωνα με τον κ. Αν. Σπαντιδέα, το στρες που δημιουργούν τα οικονομικά προβλήματα προκαλεί σπασμούς στους μυς του αυχένα και της κεφαλής, καθώς και των αγγείων της κεφαλής, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση πονοκεφάλων. Στην περίπτωση μάλιστα των πονοκεφάλων τάσεων (όπως ονομάζονται οι πονοκέφαλοι από υπερένταση) οι μύες του αυχένα και της κεφαλής συσπώνται τόσο έντονα που πονούν ακόμη και με την πιο μαλακή ψηλάφηση.
Εκτός όμως από την οικονομική κρίση, πονοκέφαλο σε παιδιά και εφήβους προκαλεί και η χρήση κινητών τηλεφώνων. Έρευνα του Τμήματος Ογκολογίας του Πανεπιστημίου Orebro σε 2.000 Σουηδούς εφήβους ηλικίας 15-19 ετών, δείχνει ότι σε ποσοστό 95% οι χρήστες κινητών τηλεφώνων παραπονούνταν για πονοκεφάλους. Άλλα συμπτώματα που παρατηρήθηκαν ήταν η ζάλη, το άγχος, η δυσκολία στη συγκέντρωση, το αίσθημα κόπωσης και οι διαταραχές ύπνου. Τα κορίτσια εμφάνιζαν σε μεγαλύτερο βαθμό αυτά τα ενοχλήματα, ενώ διαπιστώθηκε ότι η χρήση hands-free ενσύρματων συσκευών δεν επηρέαζε το αποτέλεσμα.
ana.mpa/health
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου